Tinta Ukhti Nunaidris
I want to be 'ISTERI SOLEHAH'

~Mrs.FYP Vs Miss FYP~

Bismillahirrahmanirrahim. Alhamdulillah masih diberi pinjaman nyawa oleh-Nya. Masih mampu menari-narikan jari jemari di atas keyboard. Masih dikurniakan insan-insan tersayang di sisi Cik Nurul. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Bahang kepanasan menyiapkan final year project semakin terasa. Terasa nak mengalirkan air mata. Eh, tak2. Dah menangis banyak kali pun. :( Nampak sangat lemahnya Cik Nurul ni. Apapun, thanks to my beloved mak and abah yang sentiasa support Cik Nurul. Always. ;)

Jam menunjukkan 2 pagi, tapi mata masih belum mampu terkatup. Masih menghadap skrin lappy sambil buat research. Macam ni rupanya rasa susah nak buat research. Belum lagi Master or PhD. Apapun, semua orang akan merasai benda ni dekat alam universiti. So, stay tune aje la kan. Hihi. Act, seronok merasai pengalaman ni. Sebab ada kawan-kawan yang support kita. Boleh cerita dekat anak2 nanti macam mana susahnya nak dapatkan ilmu tu. *Ececeh. Terus masuk bab anak. Hahaha. xD **Okay, merepek! 

Sahabat blogger, please doakan agar Cik Nurul kuat menghadapi dugaan ini. Kuat menghabiskan pengajian Sarjana Muda "Science Information Technology". **Hehe. Hopefully sudi doakan;) Okayy. Penat dah berceloteh dan merepek. Till we meet again. Till then;P

P/S: Thanks to you'all for supporting me. Hopefully Allah SWT will granting you a happiness. Till Jannah yee;) Lillahi Ta'ala :)

**I'm Mrs.FYP. Not Miss FYP.**


Sahabat, jazakumullah khairan katsiran wa jazakumullah ahsanal jaza;)

Ceritera part 1

Nur Arissa Sofea binti Tengku Syed Amri . Satu nama yang tidak asing lagi dalam kalangan orang berada . Arissa , anak kepada pasangan jutawan , Tengku Syed Amri & Aira Mariyah . Arissa yang berdarah keturunan raja itu senantiasa dikelilingi dengan bodyguard-bodyguard yang bertubuh sasa . Bukan sahaja bertubuh sasa , malah ke'handsome'an abang-abang bodyguard Arissa sukar untuk ditafsirkan dengan kata-kata . Arissa , seorang gadis yang bijak , lincah , peramah . Peramah ? Atau lebih tepat lagi , seorang yang bermulut murai . Celotehnya mengalahkan ahli politik . Berdebat dengannya , kekalahan pasti menjadi milik kita .

Dek ketinggiannya yang suam-suam kuku , Arissa mengambil keputusan untuk menjadi salah seorang pemain bola keranjang di sekolahnya . Pada mulanya , mama dan abah Arissa berkeras tidak mengizinkan Arissa untuk bergiat aktif dalam kelab ataupun persatuan dek kesihatan Arissa yang tidak mengizinkan . Sewaktu Arissa dilahirkan , doktor mengesahkan jantung Arissa mempunyai lubang kecil . Pendek cerita , jantung Arissa berlubang . Hari berganti hari , Tengku Syed Amri dan Aira Mariah berusaha mendapatkan rawatan terbaik untuk anak kesayangannya itu . Alhamdulillah , kesihatan Arissa masih boleh diklafikasikan sebagai seorang yang sihat .

Walaupun begitu , Arissa mempunyai 'athma' dan 'lelah' di tahap minima . Arissa alah pada bulu-bulu binatang . Walhal Arissa seorang pencinta haiwan . Walaupun Arissa tidak mampu menjaga 100% haiwan-haiwan kesayangannya , mama dan abah Arissa membenarkan Arissa untuk memiliki haiwan peliharaan . Haiwan-haiwan ini dibela dan dijaga oleh pembantu-pembantu rumah yang sememangnya dibayar gaji untuk menjaga kesayangan-kesayangan Arissa ini . Haiwan-haiwan peliharaan Arissa di letakkan di sebuah rumah kecil yang diberi nama "Lovely Support System" .

Arissa seorang yang gemar makan coklat . Ais krim juga menjadi pilihan hatinya sejak kecil .Walaupun Arissa seorang anak jutawan , ramai sahabat Arissa yang tidak tahu-menahu mengenai status diri Arissa . Arissa seorang yang gemar dengan 'gadget' . Bagi Arissa , hidup tanpa 'gadget' memang tidak lengkap . Mujur keluarganya mampu untuk membelikan Arissa pelbagai 'gadget' . Arissa tidak pernah merasakan dirinya hebat walaupun hakikatnya dia mempunyai segalanya . Baginya , apa yang ada padanya cumalah pinjaman semata .

Arissa tidak kekok untuk membelanjakan sejumlah wang demi sahabat-sahabatnya . Ramai sahabatnya yang gemar mengambil kesempatan di atas kebaikan Arissa itu . 'Duit bukan segalanya. Tetapi untuk bahagia , duit itu tetap berada di carta yang pertama .' Itu kata-kata yang seringkali meniti di bibir kedua orangnya . Kata-kata itu juga sering bermain di kotak fikirannya . Azamnya ingin menjadi seorang usahawan yang berjaya seperti kedua orang tuanya .

P/S : Muqaddimah cerita . Sambungannya ...


Sahabat, jazakumullah khairan katsiran wa jazakumullah ahsanal jaza;)

~Final year student~

Bismillahirrahmanirrahim . Alhamdulillah . Jam menunjukkan 3.10 pagi . Baru lepas bersembang dengan my bestfriend forever and ever till Jannah . In Shaa Allah . Sofia Hani Izyan ;) *Thanks pia . Sudi call and buat super saver untuk si Mulut Murai ni . :) Honestly , Cik Nurul agak serabut sikit sem ni . Al-maklum laa . Dah masuk tahun akhir . Serius , semangat makin meluntur . Tapi , my abah selalu bagi kata-kata semangat . Thanks abah ! Thanks for everything . Sudi melabur duit sepanjang anak abah ni belajar . Sanggup mengeluarkan dana 100% untuk anak abah yang malas tahap tak ketahuanhala ni . Doakan Byla belajar demi Lillahi Ta'ala . *Sebak!*

Abah , Byla tak sangka . Kini Byla di tahun akhir . Dulu masa mula-mula dapat tawaran , Byla berkeras tak nak further study . Tapi demi mak abah , Byla study jugak . 

Mak abah pesan , belajar untuk cari ilmu . Tapi , diri ni . Niat belajar bukan kerana Lillahi Ta'ala . Sedangkan mak & abah mengharapkan diri ini mencari ilmu kerana-Nya . Bukan kerana mahukan sijil degree . Bukan untuk kerja di masa depan . Mak & abah cuma minta satu dari Cik Nurul . "Cari Ilmu" . :( 

Mak , abah . maafkan Byla . Sebab niat Byla dah jauh menyimpang . :( Alhamdulillah . Puan Mardziah dah sedarkan Cik Nurul satu perkara . Belajar kerana Allah SWT . Belajar kerana agama Allah SWT . Mohon yang membaca sudi mendoakan kejayaan kita bersama . Moga Allah SWT sudi memandang kita dengan penuh kasih sayang . Allahumma Ameen . 

In Shaa Allah . FYP : Islamic/Anbiya Bedtime Stories Apps . Doakan . Moga Cik Nurul mampu buat sesuatu untuk ummah ;)

Nurul Nabila Idris :)
P/S : Maaf , tak dapat habiskan cabaran 30 hari disebabkan kekangan-kekangan yang tidak dapat dielakkan . 


Sahabat, jazakumullah khairan katsiran wa jazakumullah ahsanal jaza;)

~Pernah bercita menjadi blogger terkemuka~

Bismillahirrahmanirrahim . Alhamdulillah . Bersyukur diberi limpahan nikmat oleh-Nya . Nikmat yang senantiasa dikurniakan menjadikan Cik Nurul seorang yang memahami erti syukur . In Shaa Allah . Tanggal 21 Ogos 1993 , lahirlah seorang puteri sulung yang menyerikan lagi kehidupan Encik Idris dan Puan Ainul Azizah . Nurul Nabila . Nama yang sangat viral . Ececeh . Bajet-bajet gitu . Nama yang diberi ini bukan dari ayah Cik Nurul . Bukan juga dari emak Cik Nurul . Kawan baik ayah Cik Nurul yang memberikan nama ini . Mengimbau kenangan 21 tahun yang lepas , "Idris , dah bagi nama dekat anak? Kalau belum , letaklah nama Nurul Nabila . Yang membawa maksud Cahaya Kecerdikan . In Shaa Allah ." ulas Ustazah Falaq . Cik Nurul bersyukur dengan nama ini . Walaupun ramai yang pakai nama ni . Tapi Cik Nurul cuba sedaya upaya menjadikan NURUL NABILA BINTI IDRIS seorang yang unik . Seorang yang tidak boleh difotokopi sikap , karakter , dan tingkah lakunya . *Ececeh . Bajet lagi .

Sejak dahulukala memasang angan-angan untuk menjadi seorang blogger terkemuka seperti Ben Ashaari , Yuyu Zulaikha , Irine Nadia . Tapi tak tercapai-capai impian tu . Hihi . Cik Nurul suka berkarya , menulis . Pernah jua memasang cita-cita menjadi seorang novelis . Seperti Siti Rosmizah , Aisya Sofea . Tapi , kini ... Semuanya berbeza . Well said , 'People change . We're never be the same in the future .' Betul kah ? Yes , absolutely agree . Cik Nurul tidak lagi seperti Cik Nurul yang dahulu . Tidak berubah 100% . Maybe 50% . *Ahh , main dengan peratus pulak . Now , TERpasang cita-cita nak jadi macam Syabab Musafir Kasih pulak . Cerpen-cerpen beliau sememangnya superb . Cerpen-cerpen karya beliau boleh dijadikan santapan rohani . Lukisan dakwah beliau , serius mampu menyentuh hati dan jiwa insan . Tahniah diucapkan kepada Syabab Musafir Kasih . 


P/S : Doakan Cik Nurul menjadi seorang manusia yang berguna . Di dunia dan di akhirat . 

Sahabat, jazakumullah khairan katsiran wa jazakumullah ahsanal jaza;)

~Alhamdulillah~

Bismillahirrahmanirrahim . Alhamdulillah . Masih bernyawa dan diberi nikmat merasai kebahagiaan di atas muka bumi ini . Syukur Alhamdulillah masih mampu bertahan menelusuri kehidupan di bumi UiTM Shah Alam . Satu kalimah meniti di bibir , terukir di hati , terasa di jiwa . Saat ini yakni 'Alhamdulillah' . Syukur Alhamdulillah . Kerana keperitan yang dilalui membuahkan hasil yang cukup menggembirakan diri ini . Alhamdulillah . Terima kasih buat sahabat-sahabat yang dikasihi . Yang banyak membantu Cik Nurul dalam menelaah ilmu-ilmu Allah SWT ini . Terima kasih kepada para tenaga pengajar dan pendidik kerana sudi memberikan markah yang baik buat Cik Nurul . Syukur kepada-Nya kerana mengizinkan sekali lagi untuk merasai perasaan ini . Ececeh . Ayat tuu BM sangat . :P Semoga ianya Lillahi Ta'ala . Alhamdulillah sekali lagi .

Alhamdulillah ;)
P/S : Alhamdulillah . Semoga Allah SWT redha . 


Sahabat, jazakumullah khairan katsiran wa jazakumullah ahsanal jaza;)