Tinta Ukhti Nunaidris
I want to be 'ISTERI SOLEHAH'

~Final year student~

Bismillahirrahmanirrahim . Alhamdulillah . Jam menunjukkan 3.10 pagi . Baru lepas bersembang dengan my bestfriend forever and ever till Jannah . In Shaa Allah . Sofia Hani Izyan ;) *Thanks pia . Sudi call and buat super saver untuk si Mulut Murai ni . :) Honestly , Cik Nurul agak serabut sikit sem ni . Al-maklum laa . Dah masuk tahun akhir . Serius , semangat makin meluntur . Tapi , my abah selalu bagi kata-kata semangat . Thanks abah ! Thanks for everything . Sudi melabur duit sepanjang anak abah ni belajar . Sanggup mengeluarkan dana 100% untuk anak abah yang malas tahap tak ketahuanhala ni . Doakan Byla belajar demi Lillahi Ta'ala . *Sebak!*

Abah , Byla tak sangka . Kini Byla di tahun akhir . Dulu masa mula-mula dapat tawaran , Byla berkeras tak nak further study . Tapi demi mak abah , Byla study jugak . 

Mak abah pesan , belajar untuk cari ilmu . Tapi , diri ni . Niat belajar bukan kerana Lillahi Ta'ala . Sedangkan mak & abah mengharapkan diri ini mencari ilmu kerana-Nya . Bukan kerana mahukan sijil degree . Bukan untuk kerja di masa depan . Mak & abah cuma minta satu dari Cik Nurul . "Cari Ilmu" . :( 

Mak , abah . maafkan Byla . Sebab niat Byla dah jauh menyimpang . :( Alhamdulillah . Puan Mardziah dah sedarkan Cik Nurul satu perkara . Belajar kerana Allah SWT . Belajar kerana agama Allah SWT . Mohon yang membaca sudi mendoakan kejayaan kita bersama . Moga Allah SWT sudi memandang kita dengan penuh kasih sayang . Allahumma Ameen . 

In Shaa Allah . FYP : Islamic/Anbiya Bedtime Stories Apps . Doakan . Moga Cik Nurul mampu buat sesuatu untuk ummah ;)

Nurul Nabila Idris :)
P/S : Maaf , tak dapat habiskan cabaran 30 hari disebabkan kekangan-kekangan yang tidak dapat dielakkan . 


Sahabat, jazakumullah khairan katsiran wa jazakumullah ahsanal jaza;)

Cabaran 30 Hari (Day 4) - Buku Kegemaran Cik Nurul

Bismillahirrahmanirrahim . Alhamdulillah . Walaupun pelbagai rintangan dan dugaan yang datang membadai diri Cik Nurul hari ini . Namun , dengan gagah dan perkasa nya Cik Nurul bangkit dari kesulitan ini . *Ececeh . Ayat kemain lagi . Teruskan scroll down ye ;)

Buku Kegemaran Cik Nurul . Sepanjang hidup Cik Nurul . Banyak buku , novel , majalah yang Cik Nurul hadamkan . Hadam untuk dijadikan panduan hidup . Hadam untuk diambil menjadi ibrah dalam kehidupan . Hadam untuk dijadikan pengetahuan . Banyak sebenarnya buku kegemaran Cik Nurul . Tapi di antaranya buku yang bertajuk '4 Imam-Imam Yang Benar' .

Buku ni memang super duper awesome . Siapa yang belum ada , sila keluarkan sekeping not RM100 . Jangan berkira bab nak beli buku ni . Berapa laa sangat kan jika dibandingkan gadget-gadget yang kita ada .


P/S : Seronok join Cabaran 30 Hari ni . Btw , dulu pernah join jugak . 30DaysChallenges . Tapi tak ingat group blogger mana . :)

#KelabBloggerBenAshaari
#Cabaran30Hari
#Day4
Sahabat, jazakumullah khairan katsiran wa jazakumullah ahsanal jaza;)

Cabaran 30 Hari (Day 3) - Sesuatu Yang Menguatkan Cik Nurul

Bismillahirrahmanirrahim . Woot-woot , hai-hai blogger sekalian . Ehem , ehem , ehem . Baru nak menyahut cabaran hari ke-3 . Baru balik dari shopping ni . Dapat kasut baru , beg baru . And paling penting , hari ni dah renew lesen setelah seminggu berpeleseran membawa kereta dengan lesen kereta yang dah tiada nyawa . Kini , lesen Cik Nurul akan bernyawa sehingga 21/8/2016 . :) *Loncat-loncat tanda happy tak ketahuanhala* Okay , stop merepek . Teruskan dengan misi dan visi yang ingin dicapai . Teruskan scroll down . Tangan tu jangan gatal menggerakkan mouse ke button belah kanan yee (x) . *Jom jom jom baca .

Apa yang menguatkan Cik Nurul ? 

Ada banyak sebenarnya yang menguatkan Cik Nurul . Tapi yang Cik Nurul akan share cuma satu je . Maybe dua . Atau tiga ? 

First , sudah semestinya Mak & Abah . Tanpa mak & abah , siapalah kita . Nak story sikit boleh ? Even ada yang tak nak teruskan baca pun , Cik Nurul nak juga kongsikan . Okay . Al-kisah ...

Tiga tahun lepas , masa Cik Nurul berumur 18 tahun . Cik Nurul dapat tawaran further study ke Matrikulasi Selangor & Diploma Sains di UiTM Kuala Pilah . Masa tu stress tak tahu nak further dekat mana . Mak abah suruh further Matriks . Cik Nurul pulak kekononnya nak gi Kuala Pilah buat dip laa kan . Nak try berjauhan . Konon je laa . Guess what ? Cik Nurul menangis hampir 4 bulan sebab home sick . Shame on me kan ? Selangor je pun . Haihhh . Lepas tu , every week Cik Nurul akan balik rumah . If ada program , Cik Nurul akan PAKSA abah Cik Nurul datang melawat Cik Nurul . Lepas tuu request banyak-banyak stok makanan dan masakan mak . 

Suatu hari , abah Cik Nurul tak dapat lawat Cik Nurul . Tak tahu kenapa . Telefon tak nak angkat . Telefon mak , mak tak cakap apa-apa pun . Rupa-rupanya abah Cik Nurul kena chicken pox . Cik Nurul rasa sangat-sangat-sangat-sangat down time tuu . Menangis kemain . *Padahal Chicken Chop je pun . CHICKEN POX . Disebabkan dua minggu abah Cik Nurul tak dapat melawat Cik Nurul & selama dua minggu itulah juga Cik Nurul tak dapat merasa masakan mak Cik Nurul . Cik Nurul jadi lemah selemah- lemahnya . 

Jadi , terbuktilah , kehadiran abah dan masakan mak dapat menguatkan diri Cik Nurul . Ini salah satu di antara 'Sesuatu Yang Menguatkan Cik Nurul' . 


P/S : Duit juga mampu menguatkan Cik Nurul . Cik Nurul pernah kebah dari demam sebab abah pernah cakap , 'Kalau makan ubat on time , abah bagi rm5 untuk setiap kali kau makan ubat.' . *Cik Nurul paling tak suka ubat . Tapi sebab duit , Cik Nurul sanggup telan ubat tu andai diberi RM . *Mata Duitan betul . Heheh .

#KelabBloggerBenAshaari
#Cabaran30Hari
#Day3



Sahabat, jazakumullah khairan katsiran wa jazakumullah ahsanal jaza;)

Cabaran 30 Hari (Day 2) - 5 Cara Memenangi Hati Cik Nurul

Bismillahirrahmanirrahim . Tak sampai 5 minit buat entry pertama untuk Cabaran 30 Hari . Cik Nurul terlewat sehari rupanya . *Gelak sorang-sorang* Now , on the way siapkan entry kedua for Cabaran 30 Hari . Teruskan scroll down untuk menjadikan hubungan kita lebih akrab . 'Tak kenal , maka tak cinta' . Ececeh . Cinta bagai pulok dah . 

Tajuk entry yang diberikan : '5 Cara Memenangi Hati Anda' .

5 cara memenangi hati anak sulung Encik Idris (Cik Nurul) adalah seperti berikut ...

1 - Selalu senyum 
Mereka yang suka senyum bukan saja nampak cool . Tapi mampu menyejukkan hati sesiapa yang memandang . Senyuman yang ikhlas saja ye . Bukan senyuman gatal tak ketahuanhala . *Cik Nurul boleh tafsirkan sesebuah senyuman itu . Ececeh . Fefeeling ahli nujum gitu* Btw , senyum itu satu sedekah . Jadi , teruskan bersedekah yee .

2 - Pandai berjenaka 
Mereka yang pandai berjenaka . Tetapi kena ada tempatnya . Bukan lawak B_ _ _ H yang boleh menjatuhkan air muka orang lain . Mereka yang pandai berjenaka ni mampu membuat hati kita yang resah gelisah bertukar menjadi geli . Bak kata orang *geli hati* . Mereka yang mampu membuat Cik Nurul ketawa tak henti-henti . Super duper awesome mereka ni . *Ketawa , ketawa , dan ketawa*

3 – Melayan budak-budak
Mereka yang pandai melayan anak-anak kecil ni . Mereka nampak hebat . Mampu membuatkan hati Cik Nurul rasa kagum dengan mereka . Especially bagi kaum adam . Hambuihhh . Nampak ‘SEMART’ gituu . Nampak ciri kebapaan nya di situ . Bagi kaum wanita pulak . Nampak ciri keibuan . *Nampak nau tak sabo ada anak sendiri*

4 – Buat surprise
Mereka yang suka buat surprise . Mereka ni sweet . My opinion laa . Sebab sesiapa je aka terharu kan if ada someone buat surprise dekat kita . Tapi , buat surprise tu jangan melampau sangat . Biasanya before nak surprise kan orang , kita prank dia dulu . Itu memang menyakitkan . Tapi tak apa . Sebab end up nanti happy ending jugak kan sebab dapat surprise . ;) *Tak pernah di’surprise’kan orang sekeliling*

5 – Pandai memasak bubur
Cukup seseorang itu pandai buat bubur . Tak kisah apa jenis bubur . Itu pun dah mampu menambat hati Cik Nurul . Sebab my fav food adalah bubur . Bubur nasi , bubur pulut hitam , bubur kacang merah , bubur kacang hijau , bubur jagung ,  bubur bla bla bla … *Bukan taka da gigi ye . Tapi memang suka sangat dengan bubur-bubur ni* BUT , bubur segera Cik Nurul tak layan laa yee . J

Hati ini :)

P/S : Semakin banyak reveal pasal rahsia diri ini . Teruskan blogwalking yee ;)

#KelabBloggerBenAshaari
#Cabaran30Hari
#Day2


Sahabat, jazakumullah khairan katsiran wa jazakumullah ahsanal jaza;)

Cabaran 30 Hari (Day 1) - 5 Fakta tentang Cik Nurul

Bismillahirrahmanirrahim . Alhamdulillah . Diberi peluang untuk ber'blogging' dan ber'blogwalking' saat ini . Moga sentiasa dibawah lindungan dan kasih Allah SWT . Nak join cabaran yang dianjurkan oleh #KelabBloggerBenAshaari . Cabaran 30 Hari . So , teruskan scroll down ye ;)

Fakta-fakta yang terfaktab di dalam kamus hidup Cik Nurul . 

1 - Cik Nurul suka makan Chocolate . Tak kisah apa-apa yang berkaitan dengan chocolate . *Menyahut cabaran pertambahan berat badan*

2 - Cik Nurul seorang yang gila gadget . Selalu mempunyai rasa keinginan untuk memiliki pelbagai jenis gadget . *Pernah terfikir nak buat koleksi sendiri , tapi belum ada RM yang mencukupi lagi*

3 - Cik Nurul seorang yang suka ketawa mengilai . Kekadang tu berdekah-dekah . Tapi , selalu kena tegur dengan orang sekeliling . *Kurang sopan kata mereka*

4 - Cik Nurul seorang 'Cat's Lover' . Sepanjang 21 tahun ni , mempunyai lebih kurang 20 ekor kucing belaan . *Sekarang tinggal 3 je* 

5 - Cik Nurul punyai ciri keibuan . Ia nya dapat dilihat apabila Cik Nurul nampak anak-anak kecil . *Tetiba rasa nak ada anak sendiri pulok*
Cik Nurul :)
P/S : Sekian sudah cabaran yang pertama . :) Terima kasih sudi singgah sini yee .

#KelabBloggerbenAshaari
#Cabaran30Hari
#Day1


Sahabat, jazakumullah khairan katsiran wa jazakumullah ahsanal jaza;)