Tinta Ukhti Nunaidris
I want to be 'ISTERI SOLEHAH'

~Khas Untuk Nazurah~

Bismillahirrahmanirrahim. Alhamdulillah. Alhamdulillah masih diberi pinjaman nyawa dan jasad yang sihat. Alhamdulillah. Hanya satu yang disembah yakni Allah SWT. Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar. Post kali ni Cik Nurul nak tujukan khas buat sahabat Cik Nurul yang sedang diuji oleh Sang Pencipta. Mohon pembaca sekalian sudi mendoakan sahabat Cik Nurul diberikan kekuatan mengharungi dugaan yang sedang dihadapinya. Allahumma Ameen. Moga Allah SWT redha sentiasa.

Nama diberi, Siti Nazurah Md Ishak. Merangkap classmate, housemate, roomate Cik Nurul. Dia suka ketawa setiap kali Cik Nurul cuba berceloteh atau bergurau senda. Walaupun kadangkala lawak Cik Nurul hambar sehambar-hambarnya. Dia sebaya dengan Cik Nurul **22 baru!* Dia sangat tabah. Tabah walaupun diri dia sememangnya sakit. Dia kuat walaupun disakitkan oleh seseorang yang dia sangat sayang. Dia masih mampu tersenyum walaupun hati dia sedang sakit. 

Baru-baru ni, dia di sahkan menghidapi penyakit TIBI. Batuk darah :( Allah. Sahabatku sayang. Mohon mendoakan diri sahabat Cik Nurul ini agar diberi kekuatan selalu. Moga Allah SWT sudi memandang kita dengan pandangan kasih dan sayang. Doakan sahabat Cik Nurul ini dapat meneruskan pembelajarannya tanpa perlu extend belajar. Next sem will be our last sem. Hopefully, kita boleh grad sesama. :( Allah, kabulkan permintaan kecil kami ini. Kami memohon. Allahumma Ameen. 

My adorable roomie, Nazurah;)

P/S: Sakit itu kafarah dosa. Ingat. Hanya satu yang disembah, yakni Allah SWT. 

**Nazurah, stay strong. Sahabat-sahabatmu sentiasa mendoakan dirimu. Sayang selalu. Berdoa pada Dia. Hanya Dia sebaik-baik penolong. Hasbunallah wanikmal wakeel. :)


Sahabat, jazakumullah khairan katsiran wa jazakumullah ahsanal jaza;)

~Setelah sekian lama berhabuk~

Bismillahirrahmanirrahim. Alhamdulillah. Masih diberi pinjaman nyawa. Masih diberi peluang kembali kepada fitrah dan menuju pulang kepada-Nya yakni Allah SWT. Masih diberi kesempatan merasai dan mengecapi kebahagiaan di saat ini. Okay, ayat dah start nak kebabom. And for sure ada yang akan muntah hijau lepas baca post ni. Demi mengelakkan sahabat sekalian termuntah terbelahak, izinkan Cik Nurul mencoret sedikit apa yang Cik Nurul rasa. Setelah sekian lama membiarkan laman ini berhabuk dan bersawang. Mujur saat ini diberi kerajinan untuk meng'update' blog setelah sekian lama dibiarkan begitu sahaja. Ayat apakah ini?! *Merepek kejap. 

Saat ini, Cik Nurul terasa sesangat down. Sebabnya? Satu, memikirkan Final Year Project (fyp). Next semester Cik Nurul akan tamat belajar sebagai student UiTM Shah Alam. Then, praktikal 4 bulan. Then, graduate. Eceh! Kedengaran macam hampir je kan. Entah ajal menjemput dulu kot.? Wallahualam. :) Doakan yang baik-baik saja ye. Moga segala urusan dipermudahkan. Moga niat belajar ini kerana Allah SWT. Allahumma Ameen. ;) 

Doakan Cik Nurul  dapat mengharungi cabaran dalam menyempurnakan amanah dan tugasan sebagai pelajar IT. Development of Collection of Anbiya Stories Application. Moga dipermudahkan selalu. Mohon sahabat yang membaca sudi mendoakan kejayaan kita bersama. In Shaa Allah. :)

P/S : Tadi sembang kosong dengan mak abah. Tersasul bagitahu impian terdekat Cik Nurul pulak. Apakah? Hopefully lepas graduation nanti ada orang masuk meminang. Eceh. Kekonon. Berangan. :P Okay, selamat malam semua. Gtg, see you soon. Assalamualaikum. 






Sahabat, jazakumullah khairan katsiran wa jazakumullah ahsanal jaza;)

~Pernah bercita menjadi blogger terkemuka~

Bismillahirrahmanirrahim . Alhamdulillah . Bersyukur diberi limpahan nikmat oleh-Nya . Nikmat yang senantiasa dikurniakan menjadikan Cik Nurul seorang yang memahami erti syukur . In Shaa Allah . Tanggal 21 Ogos 1993 , lahirlah seorang puteri sulung yang menyerikan lagi kehidupan Encik Idris dan Puan Ainul Azizah . Nurul Nabila . Nama yang sangat viral . Ececeh . Bajet-bajet gitu . Nama yang diberi ini bukan dari ayah Cik Nurul . Bukan juga dari emak Cik Nurul . Kawan baik ayah Cik Nurul yang memberikan nama ini . Mengimbau kenangan 21 tahun yang lepas , "Idris , dah bagi nama dekat anak? Kalau belum , letaklah nama Nurul Nabila . Yang membawa maksud Cahaya Kecerdikan . In Shaa Allah ." ulas Ustazah Falaq . Cik Nurul bersyukur dengan nama ini . Walaupun ramai yang pakai nama ni . Tapi Cik Nurul cuba sedaya upaya menjadikan NURUL NABILA BINTI IDRIS seorang yang unik . Seorang yang tidak boleh difotokopi sikap , karakter , dan tingkah lakunya . *Ececeh . Bajet lagi .

Sejak dahulukala memasang angan-angan untuk menjadi seorang blogger terkemuka seperti Ben Ashaari , Yuyu Zulaikha , Irine Nadia . Tapi tak tercapai-capai impian tu . Hihi . Cik Nurul suka berkarya , menulis . Pernah jua memasang cita-cita menjadi seorang novelis . Seperti Siti Rosmizah , Aisya Sofea . Tapi , kini ... Semuanya berbeza . Well said , 'People change . We're never be the same in the future .' Betul kah ? Yes , absolutely agree . Cik Nurul tidak lagi seperti Cik Nurul yang dahulu . Tidak berubah 100% . Maybe 50% . *Ahh , main dengan peratus pulak . Now , TERpasang cita-cita nak jadi macam Syabab Musafir Kasih pulak . Cerpen-cerpen beliau sememangnya superb . Cerpen-cerpen karya beliau boleh dijadikan santapan rohani . Lukisan dakwah beliau , serius mampu menyentuh hati dan jiwa insan . Tahniah diucapkan kepada Syabab Musafir Kasih . 


P/S : Doakan Cik Nurul menjadi seorang manusia yang berguna . Di dunia dan di akhirat . 

Sahabat, jazakumullah khairan katsiran wa jazakumullah ahsanal jaza;)

~Alhamdulillah~

Bismillahirrahmanirrahim . Alhamdulillah . Masih bernyawa dan diberi nikmat merasai kebahagiaan di atas muka bumi ini . Syukur Alhamdulillah masih mampu bertahan menelusuri kehidupan di bumi UiTM Shah Alam . Satu kalimah meniti di bibir , terukir di hati , terasa di jiwa . Saat ini yakni 'Alhamdulillah' . Syukur Alhamdulillah . Kerana keperitan yang dilalui membuahkan hasil yang cukup menggembirakan diri ini . Alhamdulillah . Terima kasih buat sahabat-sahabat yang dikasihi . Yang banyak membantu Cik Nurul dalam menelaah ilmu-ilmu Allah SWT ini . Terima kasih kepada para tenaga pengajar dan pendidik kerana sudi memberikan markah yang baik buat Cik Nurul . Syukur kepada-Nya kerana mengizinkan sekali lagi untuk merasai perasaan ini . Ececeh . Ayat tuu BM sangat . :P Semoga ianya Lillahi Ta'ala . Alhamdulillah sekali lagi .

Alhamdulillah ;)
P/S : Alhamdulillah . Semoga Allah SWT redha . 


Sahabat, jazakumullah khairan katsiran wa jazakumullah ahsanal jaza;)

~Allah SWT sedang menguji kita~

Bismillahirrahmanirrahim . Allahurabbi . Semakin hari , semakin banyak ujian yang diberikan oleh-NYA kepada kita , umat Muhammad SAW . Dengan peperangan yang tidak berkesudahan sejak sekian lama . Dengan pesawat yang hilang entah ke mana . Yang jatuh terhempas ditembak oleh entah siapa-siapa . Tanpa kita ketahui motif mereka . Apakah ini konspirasi dunia ? Wallahualam . Yang pasti , Islam perlu bangkit semula . Berjuang habis-habisan demi menegakkan agama-Nya . Teruskan berjihad . Teruskan perjuangan . Teruskan bermujahadah melawan nafsu untuk terus memboikot barangan-barangan ISRAEL .

Saudara kita menderita di sana . Mereka berhempas-pulas menjaga hak kita , Masjid Al-Aqsa . Hak umat Islam . Hak umat Rasulullah SAW . Apa usaha kita ? Apa yang kita buat ketika ini ? Tidur ? Main game ? Bergurau-senda ? Shopping barang raya ? Ayuh ! Kita tembakkan doa buat mereka . Qunut nazilah , bacalah senantiasa . Moga , Allah SWT melindungi mereka-mereka yang di pihak yg benar ini . Usaha kita tersangatlah kecil . Nak angkat senjata , belum tentu tangan ini mampu . Kaki ini . Belum tentu mampu berpijak di bumi mereka . Hati ini . Belum cukup kuat seperti mereka yang langsung tiada gentar untuk berjihad fisabilillah . Hanya doa , sedikit dana , dan juga usaha kecil kita (memboikot barangan Israel) yang mampu membantu serba sedikit mereka di sana . Mungkin nampak kecil . Tapi sekurang-kurangnya , di hadapan Allah SWT kelak , kita punya jawapan untuk membela agama kita .

Ayuh , kuatkan semangat . Sedar dari tidur kita yang sekian lama lena . Mereka perlukan kita . Mereka perlukan doa kita . Mereka perlukan pertolongan kita . Bersatu kita teguh , bercerai kita roboh . Jangan biarkan mereka menderita sedangkan kita senang lenang di sini bergurau senda . Ini masanya kita bantu mereka . Mungkin di masa akan datang , kita perlukan mereka . Jangan berhenti berdoa . Jangan berhenti mengeluarkan dana buat mereka . Biarlah , sehari RM1 pun kita salurkan pada mereka . Moga usaha kecil itu Allah SWT redha .

Teruskan perjuangan . Tinggalkan sebentar keseronokan kita . Berhentilah dari tidur yang lena . Kerana , mereka tidak pernah tidur lena setelah sekian lama . Ayuh ! Bantulah mereka . Ayuh ! Bangkit ! Al-Fatihah buat mereka yang telah pergi . Moga syurga Al-Jannah menanti mereka . Allahumma Ameen .

Anak kecil ini menjadi mangsa walau dia tidak tahu apa2 .

Semoga kemenangan berpihak kepada mereka , bridget Al-Qassam .

Al-Fatihah buat MH370 & MH17 .

P/S: Hamba Allah SWT yang daif

Sahabat, jazakumullah khairan katsiran wa jazakumullah ahsanal jaza;)